ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
- Zoe Sideri
- 25 Νοε 2021
- διαβάστηκε 5 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 15 Ιουλ 2022

Διαβάζω... «για την απόκτηση οικολογικής συνείδησης χρειάζονται καθημερινές πράξεις σεβασμού προς το περιβάλλον»...Συνεπώς πρέπει να ανακαλύψω ποιες είναι αυτές οι «πράξεις».....?
Γνωρίζοντας ότι η ανακύκλωση και η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος και συνεπώς στην προστασία του περιβάλλοντος θα εστιάσω σε καθημερινές συνήθειες που θα με οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Εξοικονόμηση ενέργειας με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μου μπορεί να επιτευχθεί?
· Αναρωτιέμαι...πόσο καιρό έχω να πάω σε κοντινές δουλειές με τα πόδια? Από πότε έχω να ανέβω στο ποδήλατό μου και να κάνω μία βόλτα? Το λεωφορείο και το τρένο έχω να το χρησιμοποιήσω από τα σχολικά μου χρόνια....... απαπαπα.....όλα αυτά από εδώ και στο εξής αλλάζουν.... Θα γίνω σίγουρα και πιο fit! « Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια»!
· Μία βασική πηγή κατασπατάλησης ενέργειας είναι το ρεύμα που καθημερινά καταναλώνουμε....Για να σκεφτώ...πώς θα μειώσω την κατανάλωση του...Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάω να σβήσω τα φώτα βγαίνοντας από το δωμάτιο... αλλά και στις σκάλες.... όπως και στην αυλή ή τα μπαλκόνια.. καμιά φορά και κάποιους πιο μικρούς φωτισμούς για παράδειγμα το φως του απορροφητήρα ή το λαμπάκι νυκτός ..... τα μάτια μου δεκατέσσερα από εδώ και στο εξής....θα κολλήσω και post-it διαφόρων χρωμάτων στους διακόπτες για να σταματήσω να ξεχνώ!
· Να θυμηθώ να σβήσω και τους κεντρικούς διακόπτες όλων των ηλεκτρικών συσκευών που τώρα βρίσκονται σε κατάστασης αναμονής.
· Επίσης οι ειδικοί συμβουλεύουν: κάθε λάμπα που θα καίγεται να αντικαθίσταται με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, καθώς και κάθε μπαταρία κατεστραμμένη από επαναφορτιζόμενη. Πραγματικά δεν γνώριζα ότι αυτές οι λάμπες καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια αλλά και διαρκούν 8-10 φορές περισσότερο!
· Βέβαια το φυσικό φως είναι αναμφίβολα αναντικατάστατο...βάζοντας τα γραφεία και τους πάγκους εργασίας δίπλα στα παράθυρα σίγουρα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε περισσότερο...θα ανοίξω όλες τις κουρτίνες και τα στόρια να μπει άπλετο μέσα στο χώρο μειώνοντας έτσι τον χρόνο τεχνητού φωτισμού και φυσικά θα πάρω και τη βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας!
· Ωστόσο το βράδυ θα κλείσω καλά τα παντζούρια και τις κουρτίνες μου τώρα που ο καιρός κρυώνει, ώστε να κρατήσω τη ζέστη στο σπίτι...Οι χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση σίγουρα είναι αρκετά ενεργοβόρα αφού όλα αυτά τα θερμαντικά σώματα καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια...Αυτό που σίγουρα θα κάνω είναι να ρυθμίσω τους θερμοστατικούς διακόπτες στους 18-19 βαθμούς κελσίου. Το ίδιο θα κάνω και με τη θερμοκρασία του λέβητα... μειώνοντας έναν βαθμό τη θερμοκρασία του εξοικονομούμε 7% των καυσίμων...δεν είναι και λίγο ειδικά τώρα που οι τιμές πετρελαίου καίνε πιο πολύ από τη θερμότητα που παράγεται!
· Μεγάλα ποσοστά κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι παρατηρούνται ακόμα και όταν ανοίγουμε την τηλεόραση, όταν ανάβουμε την κουζίνα μας, όταν ανοίγουμε το ψυγείο μας... πολλές φορές μέσα στην ημέρα ανοίγω την πόρτα του ψυγείου χωρίς λόγο...γιατί να πρέπει να χαιρετώ τα τρόφιμα και να ξανακλείνω την πόρτα? Βρίσκονται εκεί, με περιμένουν, δεν πάνε πουθενά και σίγουρα δεν αναζητούν την παρέα μου! Πρέπει να γίνω πιο προσεκτική στις άσκοπες ενεργοβόρες τελικά κινήσεις μου!
Αυτό που σίγουρα δεν ήξερα είναι ότι για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουμε εκλύεται στην ατμόσφαιρα πάνω από ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα...τι σημαίνει όμως αυτό αφού το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένας από τους παράγοντες που ρυθμίζουν το κλίμα στον πλανήτη? Κιλοβατώρες περιττές= άνθρακας παραπανίσιος...
Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές ο ρυθμός αύξησης του είναι πρωτοφανής και τα λόγια του γενικού γραμματέα του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού αποτυπώνουν την τραγικότητα αυτού που συμβαίνει.... «Η τελευταία φορά που η γη σημείωσε μια συγκέντρωση CO2, συγκρίσιμη με τη σημερινή, ήταν τρία με πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία ήταν κατά 2-3 οC ανώτερη και τα επίπεδα θαλάσσης υψηλότερα από τα σημερινά κατά 10-20 μέτρα...Τότε, όμως, δεν κατοικούσαν 7,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι τον πλανήτη». Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Οι εκπομπές πρέπει να πέσουν τουλάχιστον στο μισό μέχρι το 2030, ώστε να περιοριστεί η πλανητική υπερθέρμανση στην αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι 1,5 οC, καθότι μετά από αυτό το σημείο θα πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα ξηρασιών, πλημμυρων , καυσώνων, πείνας και φτωχοποίησης...
Μέχρι στιγμής λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας.... χρησιμοποιώ στο ελάχιστο το αυτοκίνητο μου, προσέχω με τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές, δεν αφήνω τη θέρμανση να "δραπετεύει" από τα ανοιχτά μου παράθυρα.... και ήδη έχω πετύχει πολλά !
Ένας άλλος τομέας στον οποίο πρέπει να δώσω επίσης ιδιαίτερη προσοχή είναι το νερό...για να μην πούμε το νερό νεράκι....
Η εξοικονόμηση νερού ως επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της ανθρώπινης ύπαρξης
Το 71% του πλανήτη μας είναι καλυμμένο από νερό, με μόνο το 2,5% του συνόλου του να είναι καθαρό. Το 85% του νερού που καταναλώνουμε αφορά μη πόσιμες χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του νερού, σπαταλάται σε μη ζωτικής σημασίας ανάγκες παρότι η υπαρξή του είναι ζωτικής σημασίας..... Λαμβάνοντας ωστόσο σοβαρά υπόψιν μας μελέτες που εχουν πραγματοποιηθεί και εμφανίζουν στην πλειοψηφία τους δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα πρέπει όλοι μας άμεσα να κινητοποιηθούμε και να παλέψουμε για την ανατροπή της καταστροφής, πριν φτάσουμε στο σημείο που δεν θα υπάρχει πλέον επιστροφή....
Αλλάζουμε λοιπόν νοοτροπία και συνήθειες όχι τώρα ΧΘΕΣ!!! ...
Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα (μεγάλης σημασίας)για εξοικονόμηση νερού
- Οι εξωτερικοί χώροι (αυλές, μπαλκόνια, κλπ) πλένονται ωραιότατα και με έναν κουβά νερό. Τέρμα το λάστιχο και το άσκοπα χαμένο νερό στους δρόμους για να καθίσει η σκόνη και να φύγει δήθεν η λαύρα του καλοκαιριού! Η στιγμιαία δροσιά που πιθανόν πάρουμε από αυτή μας τη στάση μακροπρόθεσμα πρέπει να θυμόμαστε ότι θα μας οδηγήσει σε σημεία να μην έχουμε νερό ούτε για τις βασικές πόσιμες ανάγκες μας. Σκεφτείτε το κόστος αυτής της πράξης και το "όφελος" που τελικά δίνει.
- Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο, μηχανάκι, κλπ. Ο κουβάς μια χαρά μπορεί να μας εξυπηρετήσει στο πλύσιμό τους...
- Επίσης, σε κήπους, γλάστρες, παρτέρια, το ποτιστηράκι θα δώσει στα λουλουδάκια μας το απαραίτητο νεράκι χωρίς να χρειαστεί η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού που με ένα λάστιχο θα καταναλωνόταν. Ωστόσο και η επιλογή λουλουδιών, φυτών με μικρές απαιτήσεις νερού θα ήταν η ορθότερη στάση. Επιπλέον το πότισμα καλό είναι να πραγματοποιείται πρωινές ή απογευματινές ώρες ώστε να μην εξατμιζεται το νεράκι μας.
- Η βρύση πρέπει να κλείνει κατά τη διάρκεια πλυσίματος δοντιών,χεριών,ξυρίσματος και να ανοίγει κατά το ξέπλυμα. Η συνεχής ροή νερού οδηγεί σε μία ανώφελη σπατάλη του.
- Για όσους είστε στη διαδικασία κατασκευής νέας οικίας ή ανακαίνησης ζητήστε να σας ενημερώσουν για τις ρυθμιζόμενες βαλβίδες περιορισμού ροής στις βρύσες που επιτρέπουν την μικρότερη παροχή νερού σε σχέση με τις συμβατικές βρύσες μειώνοντας μέχρι και 50% την κατανάλωση νερού. Επιπλέον, για τη χρήση τουαλετών χαμηλής ροής και τα καζανάκια που ως επιλογή έχουν τη μισή ή ολόκληρη ποσότητα έκλυσης.
- Το ντους είναι προτιμότερο σε σχέση με μία γεμάτη μπανιέρα νερό. Επιπροσθέτος εάν μειώσουμε 1 λεπτό το ντους μας εξοικονομούμε 20lt νερού αφού για κάθε λεπτό χρήσης του γίνεται κατανάλωση 20lt....
- Αν πάλι θελήσουμε να απολαύσουμε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο, δεν είναι απαραίτητο να το στερηθούμε....Χρησιμοποιώντας οικολογικά, φυσικά προϊόντα το νεράκι που έχουμε χρησιμοποιήσει μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί είτε για το πότισμα των φυτών μας είτε για το πλύσιμο των αυλών μας....
- Το πλύσιμο πιάτων, ρούχων είναι προτιμότερο να γίνεται από τα πλυντήρια εφόσον φυσικά τα έχουμε γεμίσει, διότι η κατανάλωση νερού από αυτά είναι πολύ μικρότερη.
- Το πλύσιμο στα Φρούτα, χόρτα και λαχανικά ή ακόμα και το ξεπάγωμα κρέατος , δεν πρέπει να γίνεται κάτω από τρεχούμενο νερό... η χαμένη ποσότητα νερού είναι μεγάλη ... Καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ένα λεκανάκι με νερό.
- Το καλοκαίρι φροντίζουμε να έχουμε μπουκάλια νερού στο ψυγείο μας ώστε να μην χρειαστεί να αφήνουμε τη βρύση μας να τρέχει μέχρι να κάνει την εμφανισή του το δροσερό νεράκι...
1 Comment